|
EditRegion1EditRegion4
EditRegion3
|
A310 Goose Bay chartervluchten voor de Koninklijke Luchtmacht
1990-1993
In deze periode trainde de Koninklijke Luchtmacht
met haar F-16’s nog in New Foundland, Canada.
Doel van de trainingen was met name het doen van laagvlieg oefeningen. In Nederland was dat, afgezien van de
schietoefeningen op de Vliehorst niet langer mogelijk. Het zelfde gold
voor andere landen in West-Europa. Omdat laagvliegen nog wel hoorde bij het
militaire tactische concept weken enkele NATO lidstaten uit naar Canada
waar weinig protest tegen geluidsoverlast was gezien de lage
bevolkingsdichtheid. De Klu had echter geen eigen
vervoerscapaciteit en huurde voor het vervoer van haar manschappen een toestel
van de KLM. De A310 werd gecharterd voor het vervoer van ongeveer
On the Flight Line
De afhandeling van de vlucht op Goose Bay was in handen van het Canadese bedrijf Woodward Aviation. Zij werden aangestuurd door de afdeling Charters van de KLM in de persoon van Jan Willem Goudriaan. We kwamen elkaar op de Goose Bay charters een aantal keren tegen. Toen hij bij de KLM een functie kreeg als Country Manager Sudan liepen we elkaar weer tegen het lijf toen KLM met de B767 op Khartoum ging vliegen. Tijdens een tussenstop van een uur op Khartoum onderweg op weg naar Addis Abeba hebben we herinneringen opgehaald aan de Goose Bay charters. Tot mijn verbazing kreeg ik later een map vol aantekeningen, foto's en memorabilia op basis waarvan dit stukje te is samengesteld. Bedankt Jan Willem voor het aangename contact en de professionele ondersteuning voor deze bijzondere periode binnen de KLM geschiedenis. Kwa Heri !
De A310 stond bij de initiele operatie naar Goose een dag over alvorens naar Amsterdam te vetrekken. Later werd dit om-gezet naar een omdraai van enkele uren. De bemanning die de kist binnen vloog, ging non-working op dezelfde machine terug. De uitgaande crew werd 2 dagen eerder als passagier opgestuurd via Halifax. De KLM had in die periode geen lijndienst meer op Halifax. De vlucht AMS – Halifax – Ottawa werd nu uitgevoerd met een B767 van Martinair. De foto is genomen op de vlucht AMS – YHZ bij een cockpit-bezoek aan de Martinair collega’s. Details die zo weer te binnen schieten bij deze foto: Martinair had toen veel vliegers in dienst via het uitzend-bureau PARC Aviation die afkomstig waren uit het voormalig Joegoslavie. Ook bij deze vlucht was dat het geval. Ze begonnen op de MD-82 bij Martinair en werden omgeschoold naar andere types toen de MD-82 werd uitgefaseerd. Ik heb zelf 2 van deze vliegers opgeleid op de A310. Lees daarover in het hoofdstuk Verhalen onder de noemer MAC.
De vluchtvoorbereiding.
Met de A310 vloog de KLM voor het eerst in haar bestaan met een twee-motorig toestel over de oceaan onder nieuwe regels waarbij het vliegtuig zich op 75 minuten vliegtijd van een geschikt vliegveld mocht bevinden. Deze zogenaamde ETOPS operatie ( Extended-range Twin-engine Operational Performance Standards ) werd destijds als zeer nieuw en enerverend ervaren. Heden ten dage is dit routine geworden voor vele lange afstandsvluchten die met tweemotorige vliegtuigen worden uitgevoerd. Op de foto zie je de vluchtvoorbereiding en controle op vliegplan, weer en andere operationele vereisten voor de vlucht vanuit Goose Bay terug naar Amsterdam.
ETOPS In het jaar 1993 werd het maximum startgewicht voor de A310 verhoogd waardoor het makkelijker werd om langere afstanden af te leggen en zonder gewichtsbeperkingen naar bepaalde bestemmingen te vliegen. Ook verleende de Rijksluchtvaartdienst de KLM toestemming om met de A310 op een aangepaste maximum afstand van een geschikte vliegveld te opereren. Tot op dat moment mocht een 2 motorig vliegtuig op iedere route die gevlogen werd maximaaal 60 minuten verwijderd zijn van een geschikte uitwijkhaven. Speciaal voor de chartervluchten die de KLM naar Goose Bay in Canada vloog werd deze maximum afstand naar een uitwijkhaven verhoogd naar een afstand overeenkomend met 75 minuten vliegtijd. Voorwaarde daarbij was wel dat de zogenaamde APU ( Auxiliary Power Unit , een hulpaggregaat in de staart van het vliegtuig voor met name electriciteitsvoorziening ) de gehele vlucht moest draaien. Deze eis heeft gezorgd voor een interessant en leerzaam incident diat op 23 sept 1991 plaats vond op de KL6367 tijdens de vlucht YYR-AMS.
|
Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 4-06-2020